Com és?

Situació i geografia
Olot és la capital de la comarca de la Garrotxa la qual es troba a la província de Girona, Catalunya.














  • La ciutat està situada a la intersecció de tres petites valls creuades pel riu Fluvià, i limita amb cinc pobles: La Vall de Bianya, Riudaura, Les Preses, Santa Pau i Sant Joan les Fonts.
  • Es troba a 440 metres d’alçada sobre el nivell del mar. 
  • Té una superfície de 29’12 km².   
  • Hi viuen 24.217 habitants.
  • Està envoltada per 4 volcans: Montolivet, Montsacopa, Garrinada i Bisaroques.

La ciutat és coneguda sobretot perquè forma part del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa que disposa de 12 indrets protegits dels quals 3, es troben en aquesta:
  • Reserva Natural del Volcà Montsacopa

  •  Nucli antic d’Olot:


  •  El parc Nou: 


Clima i vegetació
Pel que fa al clima, contrasta amb les comarques veïnes per l'elevada humitat. La pluja anual oscil·la al voltant dels 1000 mm. Les temperatures són bastant fredes a l’hivern i caloroses a l’estiu. La mitjana de temperatura del 2011 és de 15.5ºC. La mitjana d’aquest any, des de gener fins a setembre és de 17.3ºC.

Quant a la vegetació i relleu, la comarca d'Olot contrasta amb l'Alta Garrotxa pel seu paisatge suau, amb boscos abundants i una catifa de vegetació que li dóna l'aspecte de les valls atlàntiques.
  

Cultura i tradicions

Arquitectura
L 'arquitectura modernista és un dels elements de la ciutat que més captiva per la seva bellesa i a més, es veu complementada pels passejos arbrats. També trobem altres mostres d'estils arquitectònics, amb construccions com el Claustre del Carme o les esglésies del Tura i de Sant Esteve. 

Balcons  de la casa Solà Morales

Casa Gaietà Vila
 










Museus
Olot també gaudeix de varis museus, el Museu dels Sants (centre cultural dedicat a la producció d'imatges religioses) és la proposta museística més nova. També hi trobem però el Museu de la Garrotxa, el Museu dels Volcans i la Casa-Museu Can Trincheria. 


Activitats
La ciutat ofereix una gran varietat d'activitats que tenen lloc dins la programació de "La cua del drac", com visites guiades a la fresca o el Festival Internacional de la Cornamusa, el Cornamusam.

 
Cornamusam


Festes
La festa major d’Olot, anomenada Festes del Tura (nom provinent de la patrona de la ciutat, la verge de Santa Maria del Tura) és considerada d’Interès Nacional i és una de les més concorregudes de Catalunya. Es caracteritza per l’abundància d’actes públics, majoritàriament gratuïts, activitats pels més menuts i concerts. És també destacable la cercavila de la faràndula olotina, la qual té un gran renom en les comarques veïnes. El centre de la ciutat s’omple de colors i de vida i esdevé el nucli de la festa, que se celebra pels voltants del 7 i 8 de setembre.
Actualment, les festes del Tura opten a ser candidates a la festa favorita dels Països Catalans.

Programació de les Festes del Tura 2012: http://joventutiesports.olot.cat/festes/

Fires
També es porten a terme una sèrie de fires al llarg de l'any que donen a conèixer l'àmplia varietat de productes i activitats locals tant als ciutadans com als visitants. La Fira de Sant Lluc, que se celebra des de 1314, n'és el principal exponent. s’organitzen activitat per preservar el medi ambient, la sostenibilitat i el turisme rural. A més, s’organitzen petites mostres d’artesania i la fira del dibuix on els artistes mostren i venen les seves obres als visitants que cada any omplen els carrers d'Olot, i que fan d'aquesta fira un dia festiu i tota una tradició. 
Fira de dibuix, fira del Sant LLuc








També se celebra la fira de l’embotit, la qual té lloc al passeig d’en Blay i compta amb una àmplia selecció d’embotits.

Els Xerrics
Els Xerrics d'Olot són una colla castellera de la Garrotxa amb seu a Olot. Són un element molt representatiu de la ciutat.
La colla es va crear l'any 2001, quan un grup de castellers provinents dels Marrecs de Salt i dels Xoriguers de la Universitat de Girona van decidir crear-la.













Gastronomia
La cuina d’Olot es resumeix amb els adjectius d’intensa, saborosa i consistent, fruit d'un patrimoni gastronòmic molt ric. Les millors virtuts d'aquesta gastronomia es resumeixen amb el que es coneix com Cuina Volcànica, una proposta elaborada per experts que aplega els productes més significatius de la zona, com els fesols, els cargols, els naps, els escarlots, les tòfones, les patates, etc. Cal tastar, també, els excel·lents embotits casolans, tortells adobats i coques de llardons, les farinetes de fajol i la ratafia, un deliciós licor destil·lat a partir de nous verdes, aiguardent i una bona munió d'herbes aromàtiques.


Fesols de Santa Pau
Ratafia Russet












Altres imatges descriptives de la ciutat
Escut d'Olot


Ajuntament
Plaça Major









Església de Sant Esteve
Plaça Clarà o Parc Vell
Gegants

1 comentari:

  1. Hola som la Cindy, la Judit, la Noemi, en Vadó i la Nassima.

    Trobem que és molt complert aquest apartat, atès que està molt ben estructurat i redactat , cosa que el fa entenedor. Les fotos amb el seu peu, el vídeo i el mapa el complementen perfectament i el fan més agradable. Heu fet una bona feina.

    ResponElimina